Puutos altistaa sairauksille
C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä, sillä se voi auttaa ehkäisemään monia sairauksia.Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat käyneet läpi suuren määrän tutkimuksia, ja heidän mukaansa nyt on tieteelliset todisteet sille, että C-vitamiinin puutos altistaa sairauksille.
Suomessa suositus on 75 mg päivässä aikuista kohti.
Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan suositeltua päiväannosta pitäisi nostaa jopa 200 milligrammaan päivässä (1 & 2).
Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei tutkijoiden mukaan riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin.
C-vitamiinin lisäämisestä ei ole haittaa, sillä sitä ei voi saada liikaa.
C-vitamiinin lisäämisestä ei ole haittaa, sillä sitä ei voi saada liikaa.
C-vitamiini on vesiliukoinen eikä siksi kerry elimistöön, vaan huuhtoutuu pois virtsan mukana.(1)
- Epäillään, että hyvin suuret annokset edistävät munuaiskivien kehittymistä (2)
C-vitamiini tehostaa elimistön foolihappoaineenvaihduntaa ja valkosolujen toimintaa sekä lisää vastustuskykyä tulehdussairauksia vastaan.
C-vitamiini on tärkeimpiä solunsisäisiä antioksidantteja. Se reagoi vapaiden radikaalien kanssa ja pelkistää ne soluille vaarattomaan muotoon.
C-vitamiini toimii elimistömme muiden antioksidanttien, A- ja E-vitamiinien sekä seleenin kanssa soluja suojaavan puolustusjärjestelmän osana ja edistää mm. E-vitamiinin toimintaa.
C-vitamiini vähentää verihiutaleiden yhteenliimautumista ja estää näin veritulpan syntyä.
C-vitamiini osallistuu sidekudoksen muodostukseen ja verenmuodostukseen ja vaikuttaa mm. ikenien ja ihon hyvinvointiin ja haavojen paranemiseen
C-vitamiini tehostaa raudan ja eräiden muiden hivenaineiden imeytymistä suolistosta sekä osallistuu mm. kortikosteroidien ja katekoliamiinien muodostumiseen ja sappihappojen synteesiin sekä mm. lääkeaineiden aineenvaihduntaan.
C-vitamiini toimii elimistössä mm. kollageenin, adrenaliinin, karnitiinin, sappihappojen ja steroidihormonien synteesissä. Lisäksi C-vitamiini on tärkein elimistön vesifaasin antioksidantti. Se vaimentaa singlettihappea, eliminoi tehokkaasti radikaaleja ja pysäyttää lipidiperoksidaatioketjureaktion. C vitamiinin on todettu myös regeneroivan lipidiperoksidaation pysäytysreaktiossa syntyvää E-vitamiiniradikaalia takaisin toimivaksi E vitamiiniksi.
C-vitamiin mukana näiden syöpien ennaltaehkäisyssä
Kymmenistä seurantatutkimuksesta kertynyt tieto antaa viitteitä siitä, että C-vitamiini suojaisi mm. ruoansulatuskanavan alkuosan syöpää ja haimasyöpää vastaan.
Näyttöä on lisäksi C-vitamiinin tehosta kohdunkaula-, peräsuoli-, rintarauhas- ja keuhkosyövän ennaltaehkäisyssä. Myös lukuisat kokeelliset tutkimukset ovat antaneet viitteitä C-vitamiinin syöpää ehkäisevästä ominaisuudesta.
Useat tutkimukset viittaavat siihen, että C-vitamiini vähentäisi vilustumissairauksien oireiden kestoa jossain määrin.
Eräästä suuresta seurantatutkimuksesta (henkilömäärä 50.000, seuranta aika 8 v.) saatiin tulos, jonka mukaan C-vitamiinivalmisteen käyttö (250-500 mg/vrk) vähentäisi vanhuudenkaihin riskiä jopa 45 %. Pienemmät seurantatutkimukset ovat antaneet samansuuntaisia tuloksia.(2)
mustaherukka,
Useat tutkimukset viittaavat siihen, että C-vitamiini vähentäisi vilustumissairauksien oireiden kestoa jossain määrin.
Eräästä suuresta seurantatutkimuksesta (henkilömäärä 50.000, seuranta aika 8 v.) saatiin tulos, jonka mukaan C-vitamiinivalmisteen käyttö (250-500 mg/vrk) vähentäisi vanhuudenkaihin riskiä jopa 45 %. Pienemmät seurantatutkimukset ovat antaneet samansuuntaisia tuloksia.(2)
Mistä saa C-vitamiinia
Erityisen runsaasti C-vitamiinia onmustaherukka,
acerolakirsikassa,
ruusunmarjoissa,
kiivissä,
sitrushedelmissä,
tyrnimarjassa,
paprikassa,
persiljassa,
iduissa ja juureksissa ja erityisesti perunassa
ruusunmarjoissa,
kiivissä,
sitrushedelmissä,
tyrnimarjassa,
paprikassa,
persiljassa,
iduissa ja juureksissa ja erityisesti perunassa
C-vitamiinia saa myös lisäravinteena, en suosittele keinotekoisesti makeutettuja.
Riittävän päivittäisen C-vitamiiniannoksen saa esimerkiksi
Riittävän päivittäisen C-vitamiiniannoksen saa esimerkiksi
(Tämä esimerkki koskee vanhaa 60mg suositusta)yhdestä appelsiinista tai kiivistä
0,5 dl mustaherukkaa tai tyrnimarjaa
2 dl mansikkaa, lakkaa, mustikkaa tai kukkakaalia
50 grammasta paprikaa
C-vitamiini tuhoutuu kuumennuksen, auringonvalon ja ilman vaikutuksesta.
0,5 dl mustaherukkaa tai tyrnimarjaa
2 dl mansikkaa, lakkaa, mustikkaa tai kukkakaalia
50 grammasta paprikaa
C-vitamiini tuhoutuu kuumennuksen, auringonvalon ja ilman vaikutuksesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita kommenttisi tähän